De bloedsomloop

Over de bloedsomloop van de koala is vrij weinig bekend. Maar omdat de koala een zoogdier is, is de bloedsomloop hoogst waarschijnlijk hetzelfde als bij de mens.

De bloedssamenstelling van de koala

Het bloed van een koala bestaat uit de vaste bestanddelen en bloedplasma. Ik ga van beide vertellen waar zij uit bestaan als eerste de vaste bestanddelen dit is zon 45% die bestaat uit:

  •  Bloedplaatjes
  • Witte bloedcellen
  • Rode bloedcellen.

Als eerste leg ik de bloedplaatjes uit. De Bloedplaatjes zijn delen van uiteengevallen cellen en hebben hierdoor geen kern. De bloedplaatjes zorgen voor de bloedstolling, dit komt doordat er stoffen in zitten die het bloed in de bloedvaten stolt. Hier door bloed de koala niet dood als zij een wond hebben.

Witte bloedcellen zijn cellen die wel een celkern hebben en geen vaste vorm. Door dat zij geen vaste vorm hebben kunnen zij makkelijk door kleine openingen in bloedvaten. De witte bloedcellen zorgen ervoor om ziekteverwekkers in het lichaam van de koala onschadelijk te maken. Dit doen zij door de ziekteverwekker in te sluiten, dit steeds veder te doen en vervolgens verteerd de witte bloedcel hem. Maar door dit proces gaan er wel witte bloedcellen dood.

Rode bloedcellen zijn kleine rode ronde schijfjes zonder een vaste vorm zonder celkern. Ze zijn in het midden iets dunner dan aan de rand en zijn rood van kleur. Ze zijn rood door de kleurstof hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat zorgt dat de rode bloedcellen makkelijker zuurstof op kunnen nemen en af kunnen geven. In de longen nemen deze cellen zuurstof op. De opgenomen zuurstof  geven ze weer af aan andere organen.

De andere 55% bestaat vooral uit water (91%) maar ook uit plasma-eiwitten(7%) en opgeloste stoffen(2%).

Hier zie je de verdeling nog iets beter.

 

De  bloedsomloop

De koala heeft net als een mens een dubbele bloedsomloop. Dit houdt in het hart als een dubbele pomp. Door deze dubbele pompwerking van het hart zorgt ervoor dat er veel zuurstof via het bloed naar het lichaam kan worden vervoerd. Het zuurstofrijke bloed komt vanuit de longen in het hart en wordt daarna met veel kracht door het hele lichaam gepompt,

 Deze dubbele bloedsomloop bestaat uit de kleine- en grote bloedsomloop.

 De kleine bloedsomloop brengt het zuurstofarm/koolstofdioxiderijk bloed van de rechterkamer naar de longslagader, daar komt het bloed in de longhaarvaten en nemen zuurstofrijk bloed mee naar de longaders. Daar komt het in de linkerboezem vanaf hier volgt de grote bloedsomloop.

 Vanuit de linkerhartkamer gaat het bloed de aorta in. Van de aorta komt het in slagaders. Die slagaders komen weer uit in organen, en vertakken daar tot haarvaten. Van de haarvaten gaat het over in de aders. Van de aders komt het in de holle aders, en van de holle aders in de rechterboezem. Vanaf hier volgt de kleine bloedsomloop weer.

beide bloedsomlopen

Het hart

 Het hart twee verschillende harthelften dit heeft het hart zodat het zuurstofarme en het zuurstofrijke bloed apart van elkaar gepompt kan worden. De harthelften hebben beide boezems en kamers zijn er twee verschillende hartkamers.  Het hart ligt in de borstholte van een koala en achter de ribben. Dat is ter bescherming van het hart.

 Het bloed dat vanuit het lichaam voor het eerste op een plek komt zijn de boezem namelijk; de rechter- en de linkerboezem. De linkerboezem krijg het zuurstofrijke bloed dat net van de longen komt. De rechterboezem krijgt het zuurstofarme bloed op dat net van de organen komt. Vervolgens trekken de boezems samen en pompen het bloed naar de kamers. Nadat de boezems het bloed in de kamers gepompt worden er kleppen gesloten tussen de boezems en kamers om tegenstroming van bloed tegen te gaan. De kamers trekken samen en het bloed wordt de longslagader en de aorta ingepompt  .De longslagader zit vast aan de rechterharthelft en de aorta aan de linkerharthelft. De longslagader vervoert zuurstofarm bloed en de aorta vervoerd zuurstofrijk bloed. De longslagader gaat naar de longen en de aorta gaat naar alle andere organen.

het nog een keertje in het kort uitgelegd.

Het hart heeft  drie fases.

  1.  De eerste fase is het samentrekken van de boezem
  2. De tweede is het samentrekken van de kamers.
  3. De derde fase is de hartpauze.

 In de hartpauze is het hart ontspannen en wacht het tot de boezems weer volgelopen zijn. Je kunt de fases ook horen. Er is eerst twee keer snel achter elkaar een boem, dan een stilte en dan weer op nieuw. De eerste boem zijn de boezems, de tweede boem zijn de kamers en de stilte is de hartpauze. Hieronder is het nog even in het kort uitegelegd.

.